MODEL VAN ANSOFF

Groeistrategieën van Ansoff
Download PDF

Het Ansoff-model, ook bekend als Ansoff product-matrix of groeimodel van Ansoff, is een goed hulpmiddel in de strategische marketing voor het formuleren van groeistrategieën.

Groeistrategieën van Ansoff

Door twee belangrijke groeistrategieën aan elkaar te koppelen wordt er op een logische methode nagedacht over de strategische marktontwikkeling van een bedrijf in de markt. Denk hierbij aan de koppeling tussen product of portfolio en concurrentie of markt. Dankzij de groeimatrix van Ansoff kan er door de ondernemer optimaal worden nagedacht over de kansen voor een onderneming en op basis hiervan een groeimodel worden ontwikkeld.

Ansoff matrix en groeirichtingen

In de afbeelding ziet u het model van Ansoff. In het model van Ansoff worden vier groeirichtingen onderscheiden:

Model van Ansoff of Ansoff matrix voorbeeld

Marktpenetratie

In het model van Ansoff betreft de groeistrategie marktpenetratie het verkopen van bestaande producten in een bestaande markt. Door middel van marktpenetratie zal het huidige marktaandeel moeten worden vergroot door het van een concurrent af te nemen of door de verkoop aan de huidige afnemers te laten toenemen. Met de marktpenetratie groeistrategie van het model van Ansoff wordt en als het ware gekozen voor de aanval met vaak een tegenaanval of concurrentie oorlog tot gevolg.

Marktontwikkeling

In het model van Ansoff betreft de groeistrategie marktontwikkeling het verkopen van bestaande producten in een nieuwe markt. Door middel van marktontwikkeling kunnen er bestaande producten in de nieuwe markt worden geïntroduceerd door middel van kleine innovaties. De marktontwikkeling strategie van het model van Ansoff wordt vaak gekozen om met het bestaande product up-to-date te blijven en hiermee op een nieuwe markt in te spelen.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Productontwikkeling

In het model van Ansoff betreft de groeistrategie productontwikkeling het verkopen van nieuwe producten in een bestaande markt. Door middel van innovatie kunnen bestaande product worden aangepast of compleet worden vernieuwd om dieper op de markt in te gaan. De productontwikkeling groeistrategie van het model van Ansoff wordt vaak gekozen om op de constant veranderende behoeften van de consument in te spelen, binnen de bestaande markt.

Diversificatie

In het model van Ansoff betreft de groeistrategie diversificatie het verkopen van nieuwe producten in een nieuwe markt. Er wordt in dit geval een compleet nieuw product geïntroduceerd waarmee er wordt ingespeeld op een totaal nieuwe markt. De diversificatie is de meest lastige groeistrategie, omdat er wordt ingespeeld op een nieuwe markt waar vaak nog kennis in moet op worden gedaan en er een grote kans is op sterke concurrentie die op de markt gespecialiseerd kan zijn.

Bron: Wouter de Vries – Auteur van het boek Dienstenmarketing

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

3 Reacties

  1. Monique

    Top! Nu snap ik beter. Bedankt voor je heldere uitleg.

    Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This