Het Ansoff-model, ook bekend als Ansoff product-matrix of groeimodel van Ansoff, is een goed hulpmiddel in de strategische marketing voor het formuleren van groeistrategieën.
Groeistrategieën van Ansoff
Door twee belangrijke groeistrategieën aan elkaar te koppelen wordt er op een logische methode nagedacht over de strategische marktontwikkeling van een bedrijf in de markt. Denk hierbij aan de koppeling tussen product of portfolio en concurrentie of markt. Dankzij de groeimatrix van Ansoff kan er door de ondernemer optimaal worden nagedacht over de kansen voor een onderneming en op basis hiervan een groeimodel worden ontwikkeld.
Ansoff matrix en groeirichtingen
In de afbeelding ziet u het model van Ansoff. In het model van Ansoff worden vier groeirichtingen onderscheiden:
Marktpenetratie
In het model van Ansoff betreft de groeistrategie marktpenetratie het verkopen van bestaande producten in een bestaande markt. Door middel van marktpenetratie zal het huidige marktaandeel moeten worden vergroot door het van een concurrent af te nemen of door de verkoop aan de huidige afnemers te laten toenemen. Met de marktpenetratie groeistrategie van het model van Ansoff wordt en als het ware gekozen voor de aanval met vaak een tegenaanval of concurrentie oorlog tot gevolg.
Marktontwikkeling
In het model van Ansoff betreft de groeistrategie marktontwikkeling het verkopen van bestaande producten in een nieuwe markt. Door middel van marktontwikkeling kunnen er bestaande producten in de nieuwe markt worden geïntroduceerd door middel van kleine innovaties. De marktontwikkeling strategie van het model van Ansoff wordt vaak gekozen om met het bestaande product up-to-date te blijven en hiermee op een nieuwe markt in te spelen.
Productontwikkeling
In het model van Ansoff betreft de groeistrategie productontwikkeling het verkopen van nieuwe producten in een bestaande markt. Door middel van innovatie kunnen bestaande product worden aangepast of compleet worden vernieuwd om dieper op de markt in te gaan. De productontwikkeling groeistrategie van het model van Ansoff wordt vaak gekozen om op de constant veranderende behoeften van de consument in te spelen, binnen de bestaande markt.
Diversificatie
In het model van Ansoff betreft de groeistrategie diversificatie het verkopen van nieuwe producten in een nieuwe markt. Er wordt in dit geval een compleet nieuw product geïntroduceerd waarmee er wordt ingespeeld op een totaal nieuwe markt. De diversificatie is de meest lastige groeistrategie, omdat er wordt ingespeeld op een nieuwe markt waar vaak nog kennis in moet op worden gedaan en er een grote kans is op sterke concurrentie die op de markt gespecialiseerd kan zijn.
Bron: Wouter de Vries – Auteur van het boek Dienstenmarketing
Hoi Jerome,
Dank voor de heldere uitleg van dit model. Dit helpt mij heel erg met mijn scriptie. Ben jij toevallig ook bekend met een theorie die iets zegt over de afhankelijkheid van een bedrijf van één of enkele producten?
Bedankt alvast voor je antwoord!
Hoi, de slagingskans van een strategie (ongeacht welke) is van zoveel factoren afhankelijk dat het onmogelijk is om daar een éénduidig antwoord op te geven. Het vijfkrachtenmodel van Porter biedt hier ondersteuning.
Hi,
Ik ben momenteel bezig met mijn scriptie en ik vroeg me af wat de slagingskans is wanneer er wordt gekozen voor marktpenetratie. Nou lees ik ergens anders dat dit 70% is. Is dit voor elke markt hetzelfde? of moet er hier ook gekeken worden naar verschillende markten? Het bedrijf in kwestie is een evenementenlocatie.
met vriendelijke groet,
Jasper
Hi,
Ik doe afstudeeronderzoek voor een evencateraar. Hun core business is catering verzorgen voor festivals en ongeveer 15 tot 20% aan opdrachten zijn bedrijfsevenementen. Echter willen zij groeien in de bedrijvenbranche, dit vraagt dus om een juiste groeistrategie.
Ik vraag mij af of dit een marktontwikkeling of marktpenetratie is? Of zou het een combinatie kunnen zijn? Aangezien dit niet een totaal nieuwe markt voor hen is, maar deze markt ook nog niet helemaal bekend is (het is tenslotte niet de markt van hun core business).
Mvg,
Dorinke
Hey Dorinke waarschijnlijk te laat maar dit is hoe ik het is naar mijn mening marktpenetratie. Ze willen hun huidige marktaandeel bij markt X vergroten met hun bestaande producten. Dus moeten ze strategieën bedenken hoe ze dit zouden kunnen realiseren. Zoals vaker in contact komen met de doelgroep bijv. Maar het zou ook zomaar kunnen dat de doelgroep innovaties/veranderingen aan het product wil (productontwikkeling), dat moet je dus eigenlijk in je onderzoek zien te achterhalen. De groeistrategie is eigenlijk het logische gevolg op alle informatie die je verzameld hebt en je moet dus weten wat die “bedrijvenbranche” wil. Overigens is dat wel erg breed dus misschien kan je dat beter ook weer onderling gaan segmenteren.
Hoi,
Ik kom er niet helemaal uit in mijn scriptie.
Ik onderzoek momenteel opties voor een bedrijf dat zich richt op de Nederlandse professional (werkzame beroepsbevolking). Echter is het aanbod niet voor elke Nederlandse professional toegankelijk (wordt vaak vanuit werkgever betaald), omdat het daarvoor te duur is. Nu wil ik adviseren het aanbod uit te breiden om een groter segment te kunnen bedienen binnen de doelgroep: Nederlandse professionals. Echter; is dit nou productontwikkeling, of is dit marktontwikkeling?
Het segment is jonger en werkt voornamelijk bij kleinere bedrijven. Ik vind diversificatie niet passen, want het bedrijf is bekend met de doelgroep en het is niet een totaal ander product.
Met vriendelijke groet,
Anouk
Hoi Anouk,
Als ik het goed begrijp wil je het aanbod uitbreiden door waarschijnlijk een variant aan te bieden die beter betaalbaar is voor jongere Nederlandse professionals die bij kleinere bedrijven werken. Oftewel, je wilt een nieuw segment bereiken met een bestaand product (= marktontwikkeling), met natuurlijk de nodige aanpassingen die daarbij horen.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Groeten, Mitch
Hoi,
Vraagje, is online gaan met je product marktpenetratie of marktontwikkeling?
Gr Johan
Top! Nu snap ik beter. Bedankt voor je heldere uitleg.
Fijn om te horen Monique!
Graag gedaan Monique!