SWOT ANALYSE

Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen
Download PDF

Een SWOT-analyse wordt toegepast om uitkomsten van de interne en externe analyse in kaart te brengen in een SWOT-matrix aan de hand van SWOT. Daarna kan er een waarde aan de SWOT-matrix worden gekoppeld met behulp van de confrontatiematrix, om de mogelijkheden te kunnen waarnemen.

Afkorting SWOT analyse

SWOT staat voor sterkten (strengths), zwakten (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats). Strengths en weaknesses worden in de organisatie analyse onderzocht. Opportunities en threats komen in de meso en macro analyse aan bod.

Sterktes en zwaktes

Sterktes en zwaktes betreffen de eigen onderneming, zoals research, development, personeel en concurrentiepositie. Sterkten en zwakten kunnen worden aangepast, waardoor zwakten kunnen worden verminderd of geheel verdwijnen.

Kansen en bedreigingen

Kansen en bedreigingen betreffen de marktomstandigheden waar het bedrijf indirecte invloed op heeft, zoals trends, valutaschommelingen, onderlinge concurrentie en wetgeving. Aan kansen en bedreigingen kan, in tegenstelling tot sterkten en zwakten, echter geen aanpassing vanuit het bedrijf plaats vinden. Het bedrijf kan hier alleen op inspelen, door gebruik van een kans te maken of zich voorbereiden op een eventuele bedreiging.

Jouw SWOT-analyse snel en gemakkelijk samenstellen

SWOT-analyse maken

Met behulp van de SWOT- en Confrontatiematrix Generator is het zeer eenvoudig de SWOT analyse te verwerken in een SWOT-matrix en door te koppelen aan een confrontatiematrix die gemakkelijk kan worden gedeeld.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een SWOT matrix gemaakt met de SWOT- en Confrontatiematrix Generator.

SWOT-matrix ookwel SWOT-analyse

SWOT en confrontatiematrix generator

Met de SWOT- en Confrontatiematrix Generator is het slechts een kwestie van invoeren en de SWOT-matrix wordt compleet ontwikkeld en gekoppeld aan de confrontatiematrix.
Hieronder ziet u hoe eenvoudig het is een SWOT-analyse te ontwikkelen en te koppelen aan een confrontatiematrix met de SWOT- en Confrontatiematrix Generator.

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

4 Reacties

 1. Imre Tóth

  is de analyse niet gewoon de uitgetypte versie van de matrix?

  Antwoord
 2. David Israel

  Beste lezer,

  Voor mijn scriptie wil ik graag een SWOT en confrontatiematrix opstellen om een businessmodel te herzien. Kan ik jullie maand pakket ook inzetten om via email de confrontatiematrix te laten invullen door respondenten? Zo ja, kunnen deze gegevens daarna overzichtelijk gepresenteerd worden als samengestelde data (bijvoorbeeld ook grafieken en dergelijke) voor verwerking in de scriptie?

  Met vriendelijke groet.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel voor je vraag David. Dat kan uiteraard! Je kunt met het marketing kennisplein een SWOT analyse uitzetten onder respondenten (mensen die zowel de markt als de organisatie kennen bijvoorbeeld) om vervolgens een confrontatiematrix terug te krijgen met duidelijke kleuren die de markt-fit inzichtelijk maken. Dat is slechts één van de twaalf marketingmodellen die in het pakket zitten. Succes en laat me weten indien er nog vragen zijn. Hartelijke groet,

   Antwoord
   • David Israel

    Beste Jerome,

    Bedankt voor de snelle reactie. De uitleg die je hebt gegeven, samen met de gegevens op de website zijn duidelijk en passen goed bij het doel dat ik voor ogen heb. Ik zal het pakket voor een mand gaan gebruiken om mijn doel te bereiken.

    Met vriendelijke groet,

    Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This