SWOT ANALYSE

Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen
Download PDF

Een SWOT-analyse wordt toegepast om uitkomsten van de interne en externe analyse in kaart te brengen in een SWOT-matrix aan de hand van SWOT. Daarna kan er een waarde aan de SWOT-matrix worden gekoppeld met behulp van de confrontatiematrix, om de mogelijkheden te kunnen waarnemen.

Afkorting SWOT analyse

SWOT staat voor sterkten (strengths), zwakten (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats). Strengths en weaknesses worden in de organisatie analyse onderzocht. Opportunities en threats komen in de meso en macro analyse aan bod.

Sterktes en zwaktes

Sterktes en zwaktes betreffen de eigen onderneming, zoals research, development, personeel en concurrentiepositie. Sterkten en zwakten kunnen worden aangepast, waardoor zwakten kunnen worden verminderd of geheel verdwijnen.

Bekijk Marketingbright Academy voor het maken van een SWOT-analyse en andere marketingmodellen.

Kansen en bedreigingen

Kansen en bedreigingen betreffen de marktomstandigheden waar het bedrijf indirecte invloed op heeft, zoals trends, valutaschommelingen, onderlinge concurrentie en wetgeving. Aan kansen en bedreigingen kan, in tegenstelling tot sterkten en zwakten, echter geen aanpassing vanuit het bedrijf plaats vinden. Het bedrijf kan hier alleen op inspelen, door gebruik van een kans te maken of zich voorbereiden op een eventuele bedreiging.

SWOT-analyse maken

Met behulp van de SWOT- en Confrontatiematrix Generator is het zeer eenvoudig de SWOT analyse te verwerken in een SWOT-matrix en door te koppelen aan een confrontatiematrix die gemakkelijk kan worden gedeeld.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een SWOT matrix gemaakt met de SWOT- en Confrontatiematrix Generator.

SWOT-matrix ookwel SWOT-analyse

SWOT en confrontatiematrix generator

Met de SWOT- en Confrontatiematrix Generator is het slechts een kwestie van invoeren en de SWOT-matrix wordt compleet ontwikkeld en gekoppeld aan de confrontatiematrix.
Hieronder ziet u hoe eenvoudig het is een SWOT-analyse te ontwikkelen en te koppelen aan een confrontatiematrix met de SWOT- en Confrontatiematrix Generator.

SWOT-analyse eenvoudig samenstellen met Marketingbright Academy

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

8 Reacties

 1. Tara

  Welke datum kan ik gebruiken voor mijn bronvermelding?

  Antwoord
 2. Jelle

  Beste redacteur,

  Ik heb een vraag met betrekking tot de SWOT-analyse en de uitvoering hiervan in mijn scriptie. Ik ben erg benieuwd of ik de SWOT-analyse en confrontatiematrix kan gebruiken als marketinganalysemodel of dat ik beter een andere kan gebruiken.

  Ik doe gericht onderzoek naar de bestaande klantengroep(en) van een bedrijf en hierdoor vallen er veel onderwerpen buiten mijn “scope”. Zo onderzoek ik wel relevante trends en ontwikkelingen (macro), maak ik een organisatieaudit evenals een marketingaudit (macro, micro) en doe ik uiteraard uitgebreid onderzoek naar de klantengroepen (micro). Uit de tekst kun je al herleiden dat ik dus geen onderzoek doe op meso niveau. Mijn vraag was daarom het volgende: “moeten alle niveau’s (macro, meso, micro) onderzocht worden van de interne- en externe analyse om een goede SWOT-analyse te kunnen schrijven?” Zo nee, dan zou ik graag willen weten welk marketinganalysemodel het best gebruikt kan worden bij een gerichte doelgroepenonderzoek.

  Met vriendelijke groet,

  Jelle

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Beste Jelle, je kunt de SWOT-analyse gebruiken als samenvatting van je interne en externe analyse. Of je zowel de macro, meso en micro omgeving opneemt in je analyse is voor aan jou als onderzoeker. Ik adviseer je om de aspecten die belangrijk zijn voor jouw onderzoek te betrekken. Het is per markt verschillend in hoeverre bepaalde aspecten van belang zijn. Vervolgens geeft de SWOT-analyse de input voor de confrontatiematrix. Succes!

   Antwoord
 3. Imre Tóth

  is de analyse niet gewoon de uitgetypte versie van de matrix?

  Antwoord
 4. David Israel

  Beste lezer,

  Voor mijn scriptie wil ik graag een SWOT en confrontatiematrix opstellen om een businessmodel te herzien. Kan ik jullie maand pakket ook inzetten om via email de confrontatiematrix te laten invullen door respondenten? Zo ja, kunnen deze gegevens daarna overzichtelijk gepresenteerd worden als samengestelde data (bijvoorbeeld ook grafieken en dergelijke) voor verwerking in de scriptie?

  Met vriendelijke groet.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel voor je vraag David. Dat kan uiteraard! Je kunt met het marketing kennisplein een SWOT analyse uitzetten onder respondenten (mensen die zowel de markt als de organisatie kennen bijvoorbeeld) om vervolgens een confrontatiematrix terug te krijgen met duidelijke kleuren die de markt-fit inzichtelijk maken. Dat is slechts één van de twaalf marketingmodellen die in het pakket zitten. Succes en laat me weten indien er nog vragen zijn. Hartelijke groet,

   Antwoord
   • David Israel

    Beste Jerome,

    Bedankt voor de snelle reactie. De uitleg die je hebt gegeven, samen met de gegevens op de website zijn duidelijk en passen goed bij het doel dat ik voor ogen heb. Ik zal het pakket voor een mand gaan gebruiken om mijn doel te bereiken.

    Met vriendelijke groet,

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This