MODEL VAN ABELL EN HAMMOND

Het business domain en de business scope
Download PDF

Het Abell model, ook bekend als business domain van Abell en Hammond, wordt in de marketing toepast als hulpmiddel bij het afbakenen van de markt door middel van drie dimensies. Het wordt voornamelijk toegepast om het werkgebied van een onderneming in kaart te brengen en te analyseren.

Wat is het model van Abell en Hammond

Het business domain van Abell en Hammond illustreert de markt aan de hand van het vraag- en aanbodperspectief. Het model kijkt met welke technologieën en producten de onderneming actief is in een bepaalde markt en op welke doelgroep(en) er wordt gericht.

Naast het bekijken van de actieve technologieën en producten van een onderneming, kan het model van Abell ook worden toegepast om een toekomstig strategisch beleid van een onderneming af te stemmen op de veranderingen in de markt door middel van drie dimensies. Er wordt dan gekeken naar de toekomst en niet alleen het behaalde resultaat.

Business Domain maken

Hieronder ziet u hoe eenvoudig het is om met behulp van de Business Domain Generator een Business Domain van Abell en Hammond te maken die gemakkelijk gebruikt kan worden in uw marketingplan of presentatie.

Bespaar tijd en gebruik deze efficiënte hulptool om een Abell model te maken en jouw markt in kaart te brengen!

Dimensies van het Abell model

Het Abell model bevat drie dimensies: afnemers, behoeften en technologieën.

 1. Afnemers: kijk wie de afnemers zijn en in welke segmenten de afnemers vallen. Er kan ook bepaald worden op welke groep men zich momenteel richt of gaat richten in de toekomst.
 2. Behoeften: dit betreft alle behoeften van de markt die van belang zijn voor het betreffende bedrijf en in kaart moeten worden gebracht. Vervolgens moet er worden gekeken in welke productgroep het product valt.
 3. Technologieën: een breed begrip dat antwoord geeft op de vraag hoe het bedrijf voldoet aan bepaalde behoeften uit de markt.

Jouw marketingmodellen snel en gemakkelijk samenstellen

Voorbeeld van het Abell model

In de afbeelding ziet u een simpel voorbeeld (gemaakt met de Business Domain Generator) voor de invulling van de drie dimensies van het model van Abell. De weergave van de drie dimensies van het model van Abell zijn ingevuld voor een waterijsje.

Een voorbeeld van het model van Abell en Hammond voor een bepaald waterijsje
Door de behaalde kernwoorden met elkaar te koppelen ontstaat er een kubus waarin duidelijk te zien is welke afnemers, behoeften en technologieën er zijn behaald en welke er nog in de toekomst moeten worden behaald. De ingevulde waarden zijn enkel een richtlijn voor het bedrijf en kunnen of zullen dus niet altijd behaald worden!

Wanneer u het model van Abell en Hammond hebt ingevuld en in kaart gebracht, zal moeten worden na gegaan welke strategische keuzes er in het verleden zijn gemaakt en in de toekomst gemaakt zullen worden. Het is belangrijk een geschikte strategie te hanteren die overeenkomt met de mogelijkheden die het bedrijf kan bieden, want een strategie wordt namelijk niet jaarlijks gewijzigd. Met het model van Treacy en Wiersema worden drie mogelijke strategieën toegelicht, waaruit een keuze zal moeten worden gemaakt.

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

1 Reactie

 1. Student

  Hoi Mitch

  Is er een verband tussen het Abell model en de FAP dimensies / FAP analyse? Wat ik zelf uit de tekst opmaak is dat ze wel veel raakvlakken hebben, het Abell model heeft de dimensies Behoeften-Afnemers-Technologieën en de FAP analyse, Functionaliteiten-Afnemers-Producten.

  Wat zijn precies de verschillen en welke kun je in welk geval gebruiken? Of dien je ze wellicht beiden te gebruiken?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This