WAARDESTRATEGIEËN TREACY EN WIERSEMA

Product leadership, operational excellence en customer intimacy
Download PDF

De waardestrategieën van Treacy en Wiersema, ook bekend als het waardedisciplinemodel van Treacy en Wiersema, is een hulpmiddel bij een interne analyse voor bedrijven om een keuze te maken voor product en doelgroep. Met het model van Treacy en Wiersema kan een waarde worden bepaald waar het bedrijf zich op moet focussen, omdat dat de meeste potentie biedt.

Waardenstrategieënmodel

De keuze van de focus hangt sterk samen met de kerncompetenties van de organisatie. Het waardenstrategieënmodel is tevens een vernieuwing op een model van Porter, namelijk de Generieke Concurrentiestrategieën van Porter, wat zich minder richt op klantwaarden.

Bron: Wouter de Vries – Auteur van het boek Dienstenmarketing

Waardestrategieën van Treacy en Wiersema

In de onderstaande afbeelding ziet u de waardestrategieën van Treacy en Wiersema. Volgens de waardestrategieën van Treacy en Wiersema zijn er drie verschillende waardestrategieën die een organisatie kan leveren.

De waardestrategieën van Treacy en Wiersema

Operational excellence (kostenfocus)

Bij operational excellence of kostenfocus biedt het bedrijf relatief goede producten of diensten tegen lage prijzen door de kosten te beheersen.

Product Leadership (productfocus)

Bij product leadership of productfocus biedt het bedrijf het beste product of dienst als eerste.

Jouw marketingmodellen snel en gemakkelijk samenstellen

Customer intimacy (klantfocus)

Bij customer intimacy biedt het bedrijf de beste oplossing voor de klant.

Focus op jouw waardestrategie

Het doel van de waardestrategieën van Treacy en Wiersema is om een bepaalde focus op een waarde te creëren zonder het oog op de andere waarden te verliezen. Wanneer alle waarden gelijk worden benaderd zal er in het model van Treacy en Wiersema een driehoek ontstaan met gelijke zijden en is het duidelijk dat er nog een focus moet worden bepaald.

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

5 Reacties

 1. Julia

  Beste,

  Allereerst bedankt voor de top-website! Ik kijk hier regelmatig op.

  Een vraag.. ik ben momenteel bezig met mijn scriptie en ben bezig met de waardestrategieën. Het zit zo: het bedrijf biedt high-tech producten (beter dan concurrentie) aan tegen een lagere prijs dan de concurrentie. Bovendien bieden ze ook personalisatie aan..
  Op de eerste plaats komt het product (“state of the art”), op de 2e plek komt de prijs (lager) en in iets mindere mate de personalisatie.
  Nu is mijn vraag aan jullie of ik alledrie de strategieën kan toelichten in mijn plan?

  Bedankt.

  Gr,
  Julia

  Antwoord
  • Mitch Eelants

   Hoi Julia,

   Het doel van de waardestrategieën van Treacy en Wiersema is om een bepaalde focus op een waarde te creëren zonder het oog op de andere waarden te verliezen. Zoals je zelf al aangeeft zal voor het bedrijf waar jouw scriptie over gaat waarschijnlijk de focus liggen op product leadership, maar spelen er ook nog andere waarden een belangrijke rol. Deze zullen dan inderdaad moeten worden toegelicht. Vervolgens kun je gaan afwegen welk van de ontwikkelde strategieën de beste strategie is voor jouw probleemstelling. Het SFA-model en FOETSJE-model helpen je hierbij.

   Groeten,

   Mitch

   Antwoord
 2. Chris

  Hi Mitch,
  Je artikelen zijn super, bedankt daarvoor.
  Ik vroeg mij af wanneer dit artikel gepubliceerd is.

  Bij voorbaat dank voor je antwoord.
  Hartelijke groet,
  Chris

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Chris, ik antwoord even voor Mitch. Je kunt 2 november 2013 gebruiken in je bronvermelding. Ik neem dat dat de reden is waarom je er naar vraagt?

   Antwoord
  • Mitch Eelants

   Bedankt voor het compliment Chris 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This