MABA ANALYSE

Market Attractivity and Business Assessment
Download PDF

De MABA-analyse of MABA-matrix is een portfolioanalyse en een uitgebreide versie van een BCG-matrix die staat voor Market Attractivity and Business Assessment. In een MABA-analyse wordt de aantrekkelijkheid van de markt en de concurrentiekracht van het bedrijf in kaart gebracht.

Markt aantrekkelijkheid

De aantrekkelijkheid van de markt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals marktgroei, marktgrootte, rentabiliteit, concurrentie en technologie. De concurrentiekracht van het bedrijf is afhankelijk van succesfactoren.

MABA-analyse of MABA-matrix

Strategieën en de MaBa analyse

In de bovenstaande afbeelding ziet u de MABA-matrix. De MABA-matrix bestaat uit negen vlakken, die onderverdeeld worden in drie strategieën.

De eerste strategie is aangegeven met de groene vlakken en betreft de strategie investeren of (door) groeien. De tweede strategie is aangegeven met de oranje vlakken en betreft de strategie selectief investeren. De derde strategie is aangegeven met de rode vlakken en betreft de strategie oogsten of desinvesteren.

Wanneer de aantrekkelijkheid van de markt en concurrentiekracht van het bedrijf zijn berekent en een waarde hebben gekregen, kunnen de eindscores in weergeven in de MABA-matrix en kan een strategie worden bepaald voor in de toekomst.

Jouw marketingmodellen snel en gemakkelijk samenstellen

MaBa matrix of MaBa analyse maken

Met behulp van het Marketingstrategie Kennisplein is het slechts een kwestie van invoeren en de matrix wordt geheel voor u in kaart gebracht.

Hieronder vindt u een voorbeeld van de uitkomst van een MABA-matrix gemaakt met het Marketingstrategie Kennisplein.

Uitwerking van de MaBa analyse of MaBa matrix
Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Jerome Knoot

  Zeer oplettend van je Juul. De as betreft concurrentiekracht is niet correct. Ik ga het aanpassen. Bedankt

  Antwoord
 2. Juul

  Hallo,

  Bij het eerste model dat wordt weergegeven staat dat er bij een zwakke concurrentiekracht en een hoge marktaantrekkelijkheid geinvesteerd moet worden. Volgens mij klopt dit niet. Er moet geïnvesteerd worden bij een hoge concurrentiekracht en marktaantrekkelijkheid.

  Groet,

  Juul

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This