DESTEP ANALYSE

De macro-economische omgeving
Download PDF

DESTEP-analyse is een geschikte analyse om op macroniveau toe te passen om de niet beïnvloedbare elementen rondom een markt in kaart te brengen. Door middel van de DESTEP-analyse worden kansen en bedreigingen in beeld gebracht van de omgeving waar de organisatie zich in bevindt en kan de organisatie bepalen wat voor impact het heeft.

De kansen en bedreigingen kunnen in een SWOT-analyse worden toegepast, waarna de kansen en bedreigingen samen met de sterktes en zwaktes van de organisatie worden beoordeeld door middel van een confrontatiematrix.

Zes factoren van de DESTEP-analyse

DESTEP is een afkorting voor zes factoren die samen een beeld geven van de macro-economische omgeving, namelijk: demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch.

In de afbeelding hieronder ziet u de factoren van de DESTEP-analyse weergegeven.

De DESTEP-analyse is een geschikte analyse om op macroniveau toe te passen om de niet beïnvloedbare elementen rondom een markt in kaart te brengen. Door middel van de DESTEP-analyse worden kansen en bedreigingen in beeld gebracht van de macro-omgeving.

Demografisch

Door middel van demografische factoren wordt gekeken hoe groot de bevolking is en hoeveel potentie dit voor de markt biedt. Door een beeld te schetsen op demografisch niveau kan het bedrijf onder andere achterhalen hoe groot de potentiële doelgroep is en welke factoren daarbij als kans of bedreiging kan worden beschouwd. De demografische factoren worden onderzocht met factoren zoals:

 • Populatie
 • Leeftijdsopbouw
 • Gemiddeld inkomen
 • Besteedbaar inkomen
 • Infrastructuur

Economisch

Door middel van economische factoren wordt de economische staat van het land of gebied in kaart gebracht. Het is ook belangrijk om te achterhalen hoe de economie er voorafgaand aan toe ging om voorspellingen te kunnen realiseren. Om een beeld te creëren van de externe omgeving op economisch niveau kan er worden gekeken naar factoren zoals:

 • Conjunctuur
 • Werkloosheid
 • Inkomstenbronnen
 • Gemiddeld salaris

Sociaal-cultureel

Door middel van sociaal-culturele factoren wordt de consument in kaart gebracht. Hierdoor kan de onder andere worden bepaald in hoe verre de macht bij de consument ligt. De sociaal-culturele factoren worden onderzocht met factoren zoals:

 • Normen en waarden
 • Levensstijl
 • Religie
 • Gedrag
 • Sociale trends

Technologisch

Door middel van technologische factoren worden kenmerken van de technologische ontwikkelingen in kaart gebracht. Hierdoor kan een organisatie achterhalen in hoeverre het product of dienst enige kans van slagen heeft. De technologische factoren worden onderzocht met factoren zoals:

 • Aanwezige technologie
 • Mate van adoptie van technologie
 • Informatievoorzieningen
 • Trends
 • Mate van innovatie

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Ecologisch

Door middel van ecologische factoren wordt de fysieke omgeving in kaart gebracht. De fysieke omgeving kan een kans of bedreiging bieden ten opzichte van de bedrijfsvoering. De ecologische factoren worden onderzocht met factoren zoals:

 • Milieu
 • Natuurbronnen
 • Klimaat
 • Weersomstandigheden

Politiek-juridisch

Door middel van politiek-juridische factoren wordt de invloed van de overheid in kaart gebracht. Hierdoor kan worden achterhaald wat van belang is voor de organisatie en bij het op de markt zetten van een product of dienst. De politiek-juridische factoren worden onderzocht met factoren zoals:

 • Politiek klimaat
 • Wetgeving
 • Wetswijzigingen
 • Subsidies

Per onderdeel van de DESTEP-analyse worden de kansen en bedreigingen opgesomd in een conclusie. De kansen en bedreigingen die het meest van belang zijn kunnen in een SWOT-analyse worden ingevuld, waarna de kansen en bedreigingen samen met de zwaktes en sterktes van het bedrijf worden beoordeeld in een confrontatiematrix.

Niet voor alle organisaties zijn alle factoren van de DESTEP-analyse even belangrijk en kan er besloten worden niet alle factoren mee te nemen in een marketingplan of rapport.

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

48 Reacties

 1. tiffany-n99@hotmail.com

  Beste,

  Momenteel ben ik bezig met een afstudeerproject.
  Ik ben een een analyse aan het maken over de interne ontwikkelingen binnen een uitzendbureau. Echter vind dit nog best lastig, heeft u enkele voorbeelden mbt tot het DESTEP-model die ik kan gebruiken?

  Super bedankt en zie graag uw reactie tegemoet!

  Met vriendelijke groet,
  Tiffany Ramos

  Antwoord
 2. tara

  Hoi,

  Ik ben bezig met mijn afstudeeronderzoek voor een internetmarketingbedrijf. Ik ga onderzoeken hoe het bedrijf een nieuwe doelgroep kan bereiken met communicatie. Kan ik dan de nieuwe doelgroep, MKB bedrijven analyseren aan de hand van de DESTEP?

  Antwoord
 3. jorgen

  ik moet een DESTEP-analyse schrijven voor school. ik weet alleen niet wat ik bij de laatste 2 punten (E&P) kan schrijven.

  Antwoord
 4. Jasper Haan

  Korte vraag, ik moet een DESTIEP-analyse uitvoeren. De ‘i’ staat in dit geval voor internationalisering. Kan iemand uitleggen wat ik mij daarbij moet voorstellen?

  Antwoord
 5. Thymen

  Voor mijn scriptie wil ik graag het DESTEP model gebruiken. Echter moet ik deze in APA zetten. Heeft iemand hier tips voor?

  Antwoord
 6. Laura

  Erg fijn om deze site er bij te houden tijdens het schrijven van analyses!

  Momenteel schrijf ik een DESTEP-analyse. Mijn vraag is: hoe onderbouw ik dat een Destep-analyse de juiste aanpak is om een externe analyse te schrijven?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Leuk compliment! Dankje. Ik zou niet alleen de DESTEP-analyse gebruiken voor je externe analyse. Het gaat juist om een samenhang van verschillende analyses die een goede markt-analyse vormen.

   Antwoord
 7. Ben

  Kan iemand mij het volgende uitleggen?

  Wat is het verschil tussen het destep-model en marktsegmentatie? Dit voornamelijk voor de demografische en Economische factoren in het DESTEP model t.o.v. Demografische criteria, Geografische criteria, psychografische criteria en gedragscriteria in de marktsegmentatie.

  Me’n zal eerst marktsegmenten moeten definieren voordat een externe en interne analyse gedaan kan worden (anders is de doelgroep niet helder). Dus waarom dan nog eens de marktsegmenten herhalen via het DESTEP model?

  Antwoord
 8. R

  Voor mijn scriptie ben ik binnen de voedingsbranche aan het kijken naar welke wijze de customer journey geoptimaliseerd kan worden om de klantbeleving te optimaliseren. Is het goed om hiervoor de DESTEP methode te gebruiken bij de macro-omgeving?
  Thanks!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Indien je denkt dat de conclusies uit je DESTEP-analyse van meerwaarde kunnen zijn voor je Customer journey moet je dat zeker doen. Dat is echter een keuze die je als marketingonderzoeker zelf het beste kunt nemen. Succes!

   Antwoord
 9. Jan de Jong

  ik moet een marktonderzoek doen maar is dekstep een vorm omdat te doen ?

  Antwoord
 10. bert alphen

  ik vond deze informatie erg nuttig voor mijn werk aan een strategisch marketingplan. dit was voor mij de eerste keer dus in dit opzicht was ik nog maagd.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Bert, dankjewel voor je compliment. Fijn om te horen dat het voor jou als ‘beginneling’ gelukt is met onze informatie. Daar doen we het voor!

   Antwoord
 11. Krisha Ash

  Hoe moet ik een DESTEP-analyse maken van een bank??

  Antwoord
 12. Wahida

  Hoe zit het met de ecologische factoren in de online retailmarkt?

  Alvast bedankt,

  Groetjes Wahida

  Antwoord
 13. Alexandra Stok

  Wow helder uitgelegd! Nog een tip om een DESTEP te doen in de kerken sector?

  Antwoord
  • Xavi

   Kan je ook een DESTEP analyse maken voor een stad? Zoja waar moet je dan goed naar kijken?

   Antwoord
   • Shenne

    Hoe maak ik destep analyse van een bank?

    Antwoord
 14. Louise

  Hoe zit het met de politiek-juridische factoren in de kledingbranche?
  Alvast bedankt,
  Groetjes Louise

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Louise, helaas kunnen we niet ingaan op iedere branche afzonderlijk. Hopelijk begrijp je dit. Probeer andere bronnen te gebruiken om markt specifieke informatie te vinden en gebruik dit artikel als algemeen naslagwerk over de DESTEP analyse.

   Antwoord
 15. Amith

  Ook ik heb hier enorm veel aan gehad tijdens mijn eindexamen opdrachten.
  Alleen ik heb veel moeite met het vinden van de specifieke informatie van de afzonderlijke punten in de DESTEP gericht op mijn branche. Namelijk de sportbranche.

  Ik hoor graag van jullie.

  Groet

  Antwoord
 16. Ton van Grinsven

  Beste Jerome en Mitch,

  wat een super fijne uitleg bij de DESTEP factoren, ik heb er echt profijt van tijdens mijn opleiding.

  alleen zit ik met een vraag met betrekking op de D van Demografisch. besteedbaar inkomen en gemiddeld inkomen, kan dat ook voor een sector zoals de installatietechniek worden omschreven? ik nijg dan meer richting de E van economisch. wat is jullie idee hierover?

  Bedankt,

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Tom, met de informatie die je mij geeft zou ik zeggen economisch. Echter is het aan jou als marketingonderzoeker, taak om hier een stelling in te nemen.

   Antwoord
 17. N.

  Hallo Jerome,
  Voor mijn scriptie ben ik binnen de thuiszorgbranche aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om de markt van begeleiding op te gaan met de organisatie en wat hier voor gedaan moet worden. Klopt het dat hierbij de macro-omgeving en dus de DESTEP de juiste methode is om de externe analyse te beschrijven?
  Bedankt.

  Antwoord
 18. Marit

  Wanneer ik voor logopedisten in een zorginstelling een ondernemersplan wil opstellen voor de komende 2,5-5 jaar. Doel van het plan is zich meer profileren in de zorginstellingen en meer zichtbaar zijn voor eerstelijns behandelingen aan huis. Dienen dan alle 6 stappen van DESTEP doorlopen te worden op macro, meso en micro niveau?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Marit, DESTEP analyse is een marketingmodel dat inzicht geeft in de macro omgeving van de onderneming. Het is dus uitsluitend van toepassing op macro niveau. Het is altijd een balans tussen efficiëntie en nauwkeurigheid. Maar mijn advies op basis van de informatie die je me geeft is om alle 6 de elementen van de DESTEP aan te raken en waar nodig uit te diepen. Succes!

   Antwoord
 19. Henk

  Beste,

  Korte vraag; Wat is het grootste verschil tussen DESTEP-analyse en het vijf krachten model van Porter.

  Gr Henk

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Henk, het 5 krachten model van Porter is gericht op meso omgevingsfactoren (de branche) terwijl de DESTEP analyse gericht is op macro omgevingsfactoren (factoren die buiten de branche spelen). Het verschil tussen meso, macro en micro wordt in de SMP-methode verder uitgelegd.

   Antwoord
 20. Gerben

  Bedankt. Dit heeft me enorm geholpen tijdens mijn scriptie!

  Antwoord
 21. Bob

  Heren,
  Vraagje: ik richt mijn DESTEP op het Openbaar Ministerie, maar naar mijn mening is het heel lastig om nu feiten van ecologisch te vinden en hier de juiste conclusie uit te trekken. In hoeverre moet ik dit gewoon doen….
  Bv. gemiddeld gezien wordt de bevolking ouder, maar wat kan ik hier nu precies mee

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Bob, het is bij het opstellen van een marketingmodel of marketingstrategie belangrijk om de balans tussen efficiëntie en accuratesse te waarborgen. Hiermee probeer ik te zeggen dat je zelf zult na moeten gaan in hoeverre de tijd die je investeert in onderdelen van de DESTEP analyse daadwerkelijk bijdragen aan een meer nauwkeurige conclusie.

   Antwoord
 22. Sven

  Beste Mitch en Jerome,
  Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeerscriptie. Hiervoor doe ik onderzoek naar de wensen en behoeften van bedrijven binnen de dienstverlenende sector als het gaat om telecom. Nu is mijn vraag: moet ik met mijn DESTEP analyse focussen op de telecombranche of juist de dienstverlenende sector?

  Met vriendelijke groet,
  Sven

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Sven, de DESTEP is een marketingmodel voor het analyseren van de macro omgeving. De branche omgeving (in jouw geval de telecom) is geen onderdeel van de macro omgeving. Je gaat echt op zoek naar macro factoren die buiten de branche liggen. Is dit antwoord op je vraag?

   Antwoord
  • Mitch

   Hoi Sven,
   Aangezien jouw afstudeerscriptie met zowel de telecombranche als dienstverlenende sector raakvlak heeft, raad ik aan je op beide sectoren te richten. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je belangrijke factoren voor jouw onderzoek over het hoofd zal zien. Som dus niet alle factoren van één sector op, maar bundel de belangrijkste samen voor een goede DESTEP-analyse.
   Heel veel succes!

   Antwoord
 23. Elle

  Hoi Heren,
  Goed stuk, wel had ik een vraagje. Op welke datum is dit gepubliceerd? Altijd handig om te weten voor de bronvermelding!
  Groetjes,
  Elle

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Mitch heeft het artikel op 14 april 2014 gepubliceerd. Echter worden al onze artikelen regelmatig gecontroleerd of deze nog actueel en accuraat zijn.

   Antwoord
 24. Iris

  Hoi Mitch en Jerome,
  Ik ben momenteel een marktonderzoek aan het schrijven voor een reisorganisatie voor mijn scriptie. Welke modellen raden jullie aan om te gebruiken in mijn scriptie?
  Bedankt:)
  Groetjes, Iris

  Antwoord
  • Mitch Eelants

   Hoi Iris,
   Er zijn verschillende modellen die je kunt gebruiken voor jouw marktonderzoek. Welke modellen het beste zijn voor jouw onderzoek hangt af van het type onderzoek. Er is geen goed of fout. Voor het analyseren van de markt op macro-niveau kom je met de DESTEP-analyse al een heel eind. Bepaal welke factoren voor jouw onderzoek het meest relevant zijn en werk deze verder uit.

   Antwoord
 25. Charlotte Carlier

  Wat een top pagina dit, heeft echt geholpen!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel Charlotte! Leuk om te horen zo in het nieuwe jaar 🙂

   Antwoord
   • Rob

    Top gedaan! Echter mis ik wel de bronvermelding.

    Antwoord
 26. Paul-René

  Ik ben bezig met een afstudeeropdracht voor een stichting. mijn onderwerp is fondsenwerving. kan het zo zijn dat sociaal geen toegevoegde waarde heeft voor mijn onderwerp?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Paul-René, het kan inderdaad zo zijn dat het beter is om één of meerdere factoren van de DESTEP analyse achter wegen te laten. Je wilt je strategisch plan immers efficiënt houden. Toch denk ik dat in het geval van fondswerving het interessant kan zijn om de sociaal-culturele factoren uit te werken. Een voorbeeld van een sociaal-culturele trend waar jij als fondsenwering rekening mee dient te houden is het feit dat mensen zich steeds minder gebonden voelen tot één organisatie. Dit is een culturele trend die je op kunt nemen in je DESTEP analyse.

   Antwoord
  • Mitch Eelants

   Hoi Paul-René, het klopt wat Jerome zegt. Voor jou is het vooral belangrijk te bepalen waarom bijvoorbeeld sociaal-culturele factoren minder (of niet) van belang zijn. Zorg dus dat je dit kan verantwoorden.

   Antwoord
 27. Dirk

  super verslag! ga zo door

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This