Unique Selling Point

Een Unique Selling Point (USP) is een unieke eigenschap van een product of dienst ten opzichte van andere producten of diensten. Het betreft een uniek voordeel, waardoor een product of dienst aantrekkelijker wordt en meer waarde biedt. Hierdoor kan een product of dienst zich onderscheiden. Een Unique Selling Point wordt in de marketing gebruikt om een klant te overtuigen van een product of dienst, zodat ze er gebruik van willen maken. Een USP kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld een uniek onderdeel van service of een unieke kwaliteitseigenschap.
Een voorbeeld van een Unique Selling Point is een product als goedkoopste aanbieden in de markt. Een ander voorbeeld van een Unique Selling Point is het gratis laten bezorgen van een product als enige in de markt. Zorg dus dat een USP niet zomaar een voordeel is maar een uniek voordeel.

Met USP wordt ook vaak Unique Selling Proposition bedoeld. Bij een Unique Selling Proposition is er sprake van een uniek verkoopargument ten opzichte van andere producten of diensten.

Bij de volgende twee marketing modellen komt USP aan bod:

Share This