SDP MODEL

Segmenteren, doelmarktbepaling en positioneren
Download PDF

Het SDP-model bestaat uit segmenteren, doelmarktbepaling en positioneren en wordt toegepast in een externe analyse. Met behulp van het SDP-model wordt in kaart gebracht welke segmenten van de markt de meeste potentie bieden en welke positionering daar het beste bij past om de klant optimaal te kunnen benaderen.

SDP model gebruiken

Het uiteindelijke doel is om tot de juiste positioneringsstrategie te komen bij de meest interessante doelgroep(en) die voort zijn gekomen uit de doelmarktbepaling, nadat de markt is opgedeeld in segmenten.

Aan de hand van de drie stappen van het SDP-model is het eenvoudig en overzichtelijk om tot een juiste positionering te komen.

Drie stappen van het SDP-model

De eerste stap van het SDP-model is het segmenteren van de markt, de tweede stap is de geschikte doelmarktbepaling toepassen op de verschillende segmenten en de derde stap is het kiezen van de geschikte positioneringsstrategie.

Hieronder ziet u de stappen in het SDP-model.

Het SDP-model bestaat uit segmenteren, doelmarktbepaling en positioneren en wordt toegepast in een externe analyse. Met behulp van het SDP-model wordt in kaart gebracht welke segmenten van de markt de meeste potentie bieden en welke positionering daar het beste bij past om de klant optimaal te kunnen benaderen. Het uiteindelijke doel is om tot de juiste positioneringsstrategie te komen bij de meest interessante doelgroep(en) die voort zijn gekomen uit de doelmarktbepaling, nadat de markt is opgedeeld in segmenten.

Segmenteren

Om te weten hoe de markt eruit ziet, zal deze eerste moeten worden opgedeeld in verschillende segmenten. De segmenten kunnen worden samengesteld op basis van verschillende criteria. Geschikte marktsegmentatiecriteria voor bedrijf naar klant (Business to Consumer of B2C) zijn:

  • geografische criteria: land, regio, gebied, stad, grondtype en dergelijke
  • demografische criteria: persoonlijke gegevens, zoals leeftijd, geslacht, gezinsgrootte, levensfase, religie en dergelijke
  • socio-economische criteria: inkomen, opleiding, beroep, sociale klasse enzovoort
  • psychografische criteria: interesses, meningen, levensstijl, uitingen en dergelijke
  • gedragscriteria: verbruik, verbruiksduur, loyaliteit, koopbereidheid en dergelijke

Geschikte marktsegmentatiecriteria voor bedrijf naar bedrijf (Business to Business, B2B)  zijn onder andere:

  • demografische criteria: bijvoorbeeld de samenstelling van het bedrijf
  • gebruiksvariabelen: omzetten, afnamen, producttypen enzovoort
  • inkoopbenadering: op basis van DMU (Decision Making Unit) en PSU (Problem Solving Unit)
  • situatiegebonden factoren: bijvoorbeeld de marktsituatie
  • persoonlijke karakteristieken: bijvoorbeeld de duur van de relatie

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Doelmarktbepaling

Nadat de markt is opgedeeld in verschillende segmenten zal moeten worden gekeken welke segmenten wel en niet interessant zijn. Voor de doelmarktbepaling zijn doelmarktcriteria zoals toepasbaarheid, bereikbaarheid en omvang zeer belangrijk om te weten of segmenten potentie bieden. Ook kunnen bij de doelmarktbepaling de voorafgaande marktsegmentatiecriteria van belang zijn, omdat verschillende criteria verschillende potentie bieden. Door een combinatie van geschikte criteria kan er worden bepaald welke segmenten interessant zijn en welke niet.

Positioneren

Zodra de doelmarktbepaling is afgerond moet worden bepaald hoe op het overgebleven segment (of segmenten) moet worden ingespeeld door een geschikte positionering toe te passen. De positionering moet inspelen op de eigenschappen van een segment om een positief imago of identiteit te creëren bij de afnemer. De keuze van een goede positioneringsstrategie zal een concurrentievoordeel moeten opleveren. Kortom, een goede positionering bestaat uit een geloofwaardige identiteit met een relevante doelgroep wat onderscheidend is ten opzichte van de concurrent.

Mitch Eelants

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

12 Reacties

  1. Paulien

    Beste Admin,

    Er wordt geschreven:
    (Business to Business, B2B) zijn onder andere:
    demografische criteria: bijvoorbeeld de samenstelling van het bedrijf

    Als ik wil segmenteren op de samenstelling van het bedrijf. Valt hier dan ook onder: Assocaties, organisaties en overheden?

    Antwoord
  2. Bernhard Bakker

    Welke modellen kan ik het best gebruiken bij een b2b organisatie voor klantsegmentatie, positionering

    Antwoord
  3. Jor

    Goedemorgen,

    Ik doe onderzoek voor een groothandel die verpakkingsmaterialen wil leveren aan industriebedrijven. Binnen de industrie zijn er natuurlijk weer verschillende takken, van chemie tot textiel bijvoorbeeld. Hier maakt het bedrijf in haar marketing geen onderscheid in. Is dit dan een vorm van gedifferentieerde of ongedifferentieerde marketing?

    Antwoord
  4. Daphne

    Hi!

    Ik ben bezig met het schrijven van mijn scriptie. De hoofdfocus ligt bij mij op de afnemersanalyse, waaruit ik de wensen en behoeften van de potentiële afnemers wil achterhalen en een doelgroep en positionering wil kiezen. Ik vraag mij nu af of ik het SDP-model voor het maken van mijn SWOT moet uitvoeren en in mijn SWOT rekening moet houden met de doelgroep, of dat ik deze in moet vullen na mijn strategiekeuze die uit de SWOT komt?

    Alvast bedankt!!

    Groetjes,

    Daphne

    Antwoord
  5. Laura

    Hoi,

    welke modellen zijn het beste hierbij om te gebruiken voor de positionering? (b2b organisatie)

    Antwoord
    • Stan van Dijk

      Hoi Laura,

      Zelf heb ik ook een scriptie geschreven die ging over positionering. Ik heb het brandkey model gebruikt als hoofdlijn voor de strategiebepaling. Daarnaast heb ik het MCD-model gebruikt. Als ik het nog eens over zou doen zou ik gebruik maken van het Golden Circle model om zijn eenvoud en krachtigheid.

      Verder hangt het erg af van je opdracht of probleemstelling welk model het best toe te passen is.

      Antwoord
  6. Yvet

    Beste Jeroen,

    Ik ben enorm blij met jullie site!
    Ik heb 2 vragen aan je, ik ben benieuwd hoe jij aankijkt tegen de plek van de buyer en customer journey in het marketingplan. Daarnaast ben ik op zoek naar meer info en handvatten rondom de positionering, heb je tips?
    Groet, Yvet

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Dankjewel Yvet, de buyer en customer journey zijn tactische modellen die veelal ingezet worden bij online marketing instrumenten. Daarom ben ik van mening dat deze thuis horen in de marketingmix.

      Antwoord
  7. Remco

    Beste webadmin,

    Graag zou ik dit stuk gebruiken in mijn scriptie. Kunt u mij misschien de exacte datum geven wanneer dit stuk gepubliceerd is. Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Remco

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Mitch heeft het artikel op 1 november 2013 gepubliceerd. Echter worden al onze artikelen regelmatig gecontroleerd of deze nog actueel en accuraat zijn.

      Antwoord
  8. Pokemon

    Hallo Mitch. Er gebeurd niks wanneer ik op de knop klikt om het stappenplan te downloaden……..

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi, bedankt voor je melding. Gaan we herstellen. Groetjes Jerome

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This